Hva er phishing og hvordan kan din bedrift oppdage og forhindre angrep?


Hva er phishing?

Phishing er en utbredt og farlig form for cyberangrep der angripere forsøker å lure individer til å oppgi sensitiv informasjon som brukernavn, passord og kortdetaljer. Dette blir typisk gjortgjennom e-post, meldinger eller nettsider som utgir seg for å være kjente firmaer. Det er viktig at bedrifter og deres ansatte forstår hva phishing er, kjenner igjen tegnene og implementerer tiltak for å beskytte seg selv fra disse angrepene.

Vanlige phishing teknikker

E-post phishing: Dette er den vanligste metoden, der angriperne sender e-post som ser ut til å komme fra pålitelige     organisasjoner og oppfordrer mottakerne til å klikke på mistenksomme lenker eller vedlegg.

Spear phishing: En mer selektiv form for phishing, der angriperne samler inn informasjon på forhånd slik at meldingene blir mer personlige og dermed mer overbevisende.

Whaling: En variant som retter seg mot toppledere, med et mål om å få tak i konfidensiell informasjon eller større pengesummer.

Smishing og Vishing: Phishing forsøk via tekstmelding (smishing) og telefonsamtaler (vishing), der målet er å få tak i personlig     informasjon.

Clone phishing: Angriperne lager nesten identiske e-poster som har blitt sendt ut tidligere fra pålitelige organisasjoner, men bytter ut lenkene.

Hvordan oppdage og forhindre phishingangrep

Vær skeptisk: Alltid verifiser avsenderens e-postadresse, spesielt hvis sensitiv informasjon er forespurt. Sjekk om det er uoverensstemmelser i domenenavn og e-postadresser.

Sjekk lenker: Hold musepekeren over lenken for å se om den faktisk fører til legitime nettsider.

Dårlig grammatikk og skrivefeil: Vanlige indikatorer på phishing-e-poster.

Ordlyden: Vær oppmerksom hvis meldingen virker truende eller forsøker å skape panikk for å få deg til å handle umiddelbart.

Verifiser forespørsler: Ring avsenderen for å kontrollere forespørselen hvis du er i tvil.

Oppdater sikkerhetsprogrammer: Installer og oppdater antivirus og anti-malware programvare regelmessig.

Backup: Ha en pålitelig og robust backup for å kunne gjenopprette systemene til hvordan de var før et angrep.

Opplæring: Gjennomfør opplæring for ansatte slik at de blir bevisste på hva de skal se etter for å forhindre angrep.

TechnetConsulting: Din IT-partner i kampen mot phishing

Hos Technet Consulting bistår vi bedrifter med å ivareta sikkerheten til en bedrift. Som din IT-partner hjelper vi deg og dine ansatte med å føle dere ivaretatt og trygg. Våre tjenester inkluderer opplæring, implementering av sikkerhetstiltak, og kontinuerlig overvåking for å beskytte dere mot phishing og andre cybertrusler.

Phishing er fortsatt en av de mest effektive metodene for cyberkriminelle å få tak i konfidensiell informasjon. For mindre firmaer er dette en stor trussel, men med årvåkenhet, opplæring og sikkerhetstiltak, og hjelp fra Technet Consulting, er det mulig å beskytte seg mot disse angrepene

Ønsker dere mer informasjon?

Kontakt oss